Kumaş Cinsine Göre Hangi İğneyi Kullanmalıyız ?

11-04-2023 01:02
Kumaş Cinsine Göre Hangi İğneyi Kullanmalıyız ?
 1 - Jarse İğnesi


Jarse iğnesi, özellikle esneyen kumaşlar için kullanılan önemli bir iğne türüdür. Penye, jarse, buzlu kumaşlar, kanvas gibi pek çok esnek kumaş türünü jarse iğnesi ile rahatlıkla dikebiliriz. Normal dikiş iğnesi ile bu tür kumaşları dikmek zor olabilir ve kumaşı delme riski taşır. Singer dikiş iğnesi paketinin üzerinde 2045 yazıyorsa, bu jarse serisi iğneleri olduğunu gösterir. Jarse iğnelerinin tek bir numarası yoktur; 9, 11 ve 14 kalınlığında üç farklı iğne çeşidi bulunur. Esnek kumaşın kalınlığına göre uygun iğneyi seçmek önemlidir. Eğer uygun iğneyi seçmezsek, dikişte kasma, büzlülme ya da çok gevşek bir dikiş oluşabilir. Bu durumda dikiş makinemizde sorun olduğunu düşünebiliriz ancak asıl sorun uygun iğne seçiminde yatmaktadır. İğne numarasına göre kumaş türlerini örneklendirirsek, en ince örneğin şifon olduğunu söyleyebiliriz. 11 numaralı iğne orta kalınlıktaki krep ve gabardin gibi kumaşlar için uygundur. 14 numaralı iğne ise kalın kot ya da dalgıç kumaşlar gibi esnek ama kalın kumaşlar için kullanılır.

 

2 - Dikiş İğnesi

Dikiş iğnesi, esnek olmayan normal kumaşlarda ve nakış işlerinde kullanılan bir iğnedir. 2020 serisi olarak bilinir ve ambalajında numarasından önce 2020 yazıyorsa normal kumaşlar için kullanılır. 9, 11, 14, 16 ve 18 numaralı çeşitleri mevcuttur. Şimdi numaralarına göre kumaş türlerini belirleyelim.9 numaralı iğne, 2020/09 gibi ambalajında belirtilir ve en ince olan şifon, ipek gibi hassas kumaşlar için kullanılmalıdır. Eğer 11 numaralı iğne ile dikmeye çalışırsanız, kumaşınız zarar görebilir ve düzensiz dikiş sonuçları elde edebilirsiniz.11 numaralı iğne, 2020/11 gibi ambalajında belirtilir ve krep, poplin, viskon gibi ince dökümlü kumaşlarda kullanılır.14 numaralı iğne, 2020/14 gibi ambalajında belirtilir ve gabardin gibi tok kumaşlar için uygundur. Pantolon, etek, pardesü gibi giyimde tok kumaşlar tercih edildiğinde, 14 numaralı iğne ile sorunsuz bir şekilde dikiş yapabilirsiniz.16 numaralı iğne, 2020/16 gibi ambalajında belirtilir ve keçe, kaşe gibi manto ve kaban dikimi için idealdir.18 numaralı iğne, 2020/18 gibi ambalajında belirtilir ve sert çadır kumaşı gibi kalın kumaşlar veya kalın fon perdeler gibi birkaç kat dikmeniz gereken kısımlar için kullanılabilir.

 

 
3- Kot İğnesi

Kot iğnesi serisi 2026'dır. İsminden de anlaşılacağı gibi kot dikimlerinde kullanılacak bir iğne çeşididir.16 numaralı dikiş iğnesi var zaten, kot dikmek için de bunu kullanabilirim diyorsanız yanılırsınız. Belki bir kısmını dikebilirsiniz, ancak dikiş katlarında zorluk yaşayacak ve iğne kırılması olasılığı artacaktır. Bu nedenle, kot iğnesi olarak adlandırılan ve iki farklı numaradan oluşan bir iğneye ihtiyacımız olacaktır. Kot iğnesinin 14 ve 16 numaralı çeşitleri vardır. İnce kotlar için 14, kalın kotlar için ise 16 numaralı iğne kullanmak gerekiyor.Kot iğnesi paketinde 3 adet 14 numaralı iğne ve 2 adet 16 numaralı iğne bulunduğu için tek paketle kot dikim ihtiyacımızı karşılamış oluyoruz.


4 - Çift İğne

 

Çift iğnenin serisi 2025 ve çeşitleri 2mm ve 3mm olarak mevcut.Hangi aralığı tercih ederseniz, o iğneyi seçerek satın alabilirsiniz.Çift iğneyi tek adımda çift dikiş yapmak için kullanabileceğiniz gibi, dekoratif amaçlar için seçtiğiniz piko desenlerini çift olarak dikmek de mümkündür.Ayrıca, tansiyon ayarı yaparak nervür tekniğini kıyafet, çeyiz ve mefruşat işlerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.